داروی زولادکس (گوسرلین) برای چه سرطانی مصرف می شود روش های مصرف آن
زولادکس با جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی که نیاز به هورمونها دارند، موجب کاهش استروژن و تستوسترون میشوند. از این دارو در درمان سرطان پروستات، انواع سرطان پستان و خونریزیهای رحمی، استفاده میشود.
اشکال دارویی داروی زولادکس (گوسرلین)
ایمپلنت زیرپوستی با دورهای 10.8 و 3.6 میلیگرم
درمان و نحوه مصرف دارو زولادکس
دوز مصرفی داروی زولادکس متناسب با شرایط بیماری هر فرد و توسط پزشک معالج او تعیین میگردد. لذا پیش و پس از استفاده از این دارو، راهنمای مصرف دارو که دکتر داروساز به شما میدهد را مطالعه نمایید. در صورت وجود پرسش یا ابهام در نحوه مصرف زولادکس، با پزشک معالج یا دکتر داروساز مشورت کنید.
زولادکس در پایین ناف، در بدن کاشت میشود و طی چند هفته نیز جذب بدن میگردد. زولادکس 3.6 میلیگرمی هر 4 هفته و زولادکس 10.8 میلیگرمی هر 12 هفته تزریق میشوند. مصرف منظم دارو بسیار مهم است؛ در صورت عدم مصرف یک دوز، برنامهی جدید مصرف را از پزشک معالج خود دریافت کنید. بدون اجازه پزشک معالج، دوز دارو را افزایش ندهید زیرا تأثیر منفی در سرعت بهبود شما دارد.
برای سرعت در نتیجهگیری از داروی زولادکس، آن را به طور منظم و دقیق مصرف نمایید و از قطع دارو بدون اجازه پزشک، خودداری نمایید. در صورت تشدید بیماری یا مؤثر نبودن آن در بیماری فعلی شما، حتماً موضوع را به پزشک معالج خود اطلاع دهید. مصرف زولادکس در ابتدا با افزایش هورمونها خواهد بود. لذا ممکن است در مردان، دفع ادرار، سخت و همراه با در شود.
این دارو در زنان موجب قطع قاعدگی می شود. لذا در صورت قطع نشدن قاعدگی، حتماٌ پزشک معالج خود را مطلع نمایید.
عوارض جانبی داروی زولادکس
هر دارو در کنار مزایا و ویژگیهای مفیدش، ممکن است دارای عوارض جانبی نیز باشد؛ لذا پزشک شما با هدف بهبود بیماری فعلی شما این دارو را تجویز نموده و برای کسب نتیجه بهتر از آن، میبایست تحت نظر پزشک خود باشید و دارو را طبق دستورالعملی که به شما داده شده است، مصرف نمایید.
عوارض شایع داروی زولادکس که در صورت تداوم یا وخامت آنها، باید به پزشک معالج مراجعه نمایید:
- سرگیجه
- احساس گر کرفتگی
- سردرد
- تهوع و استفراغ
- افت میل و توانایی جنسی
- خونریزی و کبودی و قرمزی در محل تزریق
- تغییراندازه پستانها
- ریزش مو
- خشکی واژن
در صورت بروز عوارض جانبی جدی، فوراً مشکل ایجاد شده را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
عوارض جانبی جدی:
- درد پستانها
- درد استخوانها
- درد و سوزش انگشتهای پا
- مشکلات کلیوی
- درد واژن
- مشکلات معده و شکم
- خستگی زیاد
- مشکلات ذهنی و روانی
- افسردگی
- توهم
مصرف زولادکس میتواند موجب افزایش قندخون شودکه با افزیش تشنگی و افزایش حجم ادرار مشخص میشود. لذا در صورت مبتلا بودن به دیابت، حتماً رژیم داروی، ورزشی و غذایی خود را دقیق مراعات کنید و با پزشک خود در تماس باشید. در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی، سریعاً با مراکز فوریت پزشکی تماس بگیرید.
عوارض جانبی بسیار جدی:
- افزایش ضربان قلب
- واکنشهای حساسیتی مانند عوارض پوستی، خارش و تورم دهان و گلو، سرگیجه و تنگی نفس
- سرگیجه
- غش
- علائم سکته مغزی مانند ضعف در یک طرف بدن، گیجی و مشکلات بینایی
در ماه اول درمان، مکن است مردان دچار اختلال و یا انسداد مجاری ادرار شوند. در صورت بروز علائم زیر، سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید؛
- سوزن سوزن شدن یا بیحسی بازوها و پاها
- مشکل در حرکت کردن
- مشکل در دفع ادرار
- ادرار حاوی خون
عوارض جانبی ذکر شده، تمامی علائم و عوارضی که ممکن است در اثر مصرف داروی زولادکس ایجاد شود را شامل نمیشود. در صورت بروز هر گونه علامت جدید در اثر مصرف این دارو، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
موارد احتیاطی و منع مصرف دارو زولادکس
با توجه به وجود اجزای غیرفعال در هر دارو، لازم است که در صورت حساسیت به داروی زولادکس و یا داشتن انواع دیگری از آلرژیها و مصرف انواع داروهای شیمیایی و گیاهی (با نسخه و بدون نسخه) را به پزشک معالج یا دکتر داروساز اطلاع دهید. بدون اطلاع و دستور پزشک، مصرف داروهای خود را کم و زیاد یا قطع نکنید.
پیش از مصرف این دارو، حتماً سوابق پزشکی خود را مانند بیماریهای قلبی (مصرف انواع داروهای قلبی، نارسایی قلبی، ضربان نامنظم و...)، خونریزی واژن، پوکی استخوان در خود یا خانواده، کلسترول یا تری گلیسیرید بالا، سکته مغزی، استعمال دخانیات و نوشیدنیهای الکلی، انسداد مجاری ادرار و مشکلات نخاعی (در مردها) و دیابت را به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت حساسیت به هورمونهای LHRH مانند تریپتورلین، پزشک خود را مطلع کنید.
زولادکس بر ریتم ضربان قلب تأثیر گذاشته و طول QT قلب را افزایش میدهد. مصرف داروهایی که سطح منیزیم و پتاسیم خون را کاهش میهند نیز میتوانند طول QT را افزایش دهند؛ لذا در طول مصرف زولادکس، مصرف داروهای ادرار آور و داروهای مربوط به اسهال و استفراغ، حتماً باید با اجازه پزشک و تحت نظر ایشان باشد. سالمندان با احتمال بیشتری عوارض این دارو مانند طولانی شدن QT را بروز میدهند.
با توجه به مضر و آسیبزا بودن داروی زولادکس برای جنین، بارداری در حین مصرف این دارو، ممنوع بوده و در صورت باردار بودن پیش از مصرف این دارو و یا باردار شدن حین مصرف آن، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. لازم است افرادی که این دارو را مصرف میکنند، در حین و 12 هفته پس از قطع مصرف آن، مراقبتهای بهداشتی برای جلوگیری از بارداری را انجام دهند. در صورت وقوع بارداری در خود یا شریک جنسی خود، موضوع را فوراً با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
با توجه به اینکه هنوز ورود این دارو به شیر مادر، مشخص نشده است، لذا به دلیل خطرات این دارو برای نوزاد، در حین مصرف دارو و پس از قطع مصرف داروی زولادکس، از شیردهی به نوزاد خودداری نمایید و پیش از شروع به شیردهی، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی میتوانند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشند یا از میزان اثرگذاری دارو بکاهند و یا احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهند. لذا باید نام و نحوهی مصرف تمامی داروهای خود را اعم از گیاهی و شیمیایی و با نسخه و بدون نسخه را به پزشک معالج یا دکتر داروساز اطلاع دهید. بدون اجازه پزشک، مصرف هیچ کدام از داروهای خود را قطع و یا کم و زیاد نکنید و دوزهای آنها را تغییر ندهید.
مصرف بیش از اندازه دارو
بلعیدن ایمپلنت زولادکس خطرناک است و میتواند موجب بروز غش و تنگی نفس شود. لذا در صورت بروز این علائم، سریعاً با مراکز فوریت پزشکی (اورژانس) تماس بگیرید.
از تجویز این دارو برای دیگران، خودداری نمایید.
با انجام منظم آزمایشهای پزشکی مانند آزمایش سطح هورمونها و قندخون، بیماری را خود را مورد ارزیابی قرار دهید و با این کار، سرعت بهبود را افزایش داده و احتمال بروز عوارض جانبی را کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالج خود، صحبت نمایید.
فراموش کردن مصرف دارو
مصرف دقیق و برنامهریزی شده داروی زولادکس، بسیار مهم است. لذا در صورت فراموش کردن مصرف آن، برنامه جدید مصرف را از پزشک خود دریافت کنید.
در صورت فراموش کردن مصرف زولادکس، ممکن است خونریزی واژن رخ دهد.
نحوه نگهداری
- انواع برند زولادکس، روشهای نگهداری متفاوتی دارند؛ لذا دستورالعمل نگهداری این دارو را از پزشک معالج یا دکتر داروساز، دریافت نمایید.
- زولادکس را دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
- از قرار دادن دارو در محیطهای مرطوب مانند حمام و دستشویی خودداری نمایید.
- دارو را از دسترس کودکان و حیوانات دور کنید.
- از انداختن دارو در توالت و چاه فاضلاب خودداری کنید.
- در صورت عدم نیاز به دارو یا منقضی شدن دارو، طبق روش گفته شده در راهنمای دارو، آن را امحاء نمایید.