داروی اوستکینوماب (Ustekinumab) برای بیماری پسوریازیس
داروی اوستکینوماب دارویی برای مبارزه با بیماریهای خود ایمنی مانند پسوریازیس؛ آرتریت پسوریاتیک؛ کرون فعال؛ کولیت اولسراتیو قعال در افراد بالاتر از 6 سال است. این دارو به صورت ویالهای از پیش پر شده ای است. که باید توسط پزشک تجویز شده و توسط پرستار و یا خود شما در بازو، ران یا شکم تزریق شود. دوز مصرفی و دوره استفاده به نوع بیماری و تشخیص پزشک بستگی دارد.
Ustekinumab
نام ژنریک: Ustekinumab
نام تجاری: Stelara
شکل دوز: تزریقی
دسته دارویی: مهارکنندههای اینترلوکین
بررسی اجمالی
اوستکینوماب چیست؟
Ustekinumab یک داروی بیولوژیک است که در ابتدا توسط FDA در سال 2009 برای درمان پسوریازیس پلاکی متوسط تا شدید تایید شد. Ustekinumab توسط Janssen Biotech Inc. و Johnson & Johnson ساخته شده است.
پسوریازیس پلاکی یک بیماری مزمن پوستی است که با لکههای قرمز و پوسته پوسته پوشیده شده با پوستههای سفید مشخص می شود. این وضعیت خودایمنی تقریباً 3٪ از بزرگسالان در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. پسوریازیس پلاکی اغلب باعث ناراحتی و خجالت می شود و می تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران تأثیر بگذارد.
Ustekinumab در حال حاضر برای درمان آرتریت پسوریاتیک، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو نیز تایید شده است. مانند پسوریازیس، آنها بیماریهای خود ایمنی هستند.
Ustekinumab یک آنتی بادی مونوکلونال است که به اینترلوکینهای IL-12 و IL-23، دو سیتوکین (پروتئین) که در ایجاد اختلالات خود ایمنی دخیل هستند، متصل می شود. این داروها عملکرد این سیتوکینها را مسدود می کنند، بنابراین به کاهش التهاب و بهبود علائم این شرایط کمک می کند.
مواد تشکیل دهنده ی استکینوماب چیست؟
ماده فعال: ustekinumab
عناصر غیرفعال: سرنگ از پیش پر شده تک دوز Stelera برای استفاده زیر جلدی: L-histidine، L-histidine monohydrochloride monohydrate، Polysorbate 80 و ساکارز. ویال تک دوز برای استفاده زیر جلدی حاوی ال هیستیدین، ال هیستیدین هیدروکلراید مونوهیدرات، پلی سوربات 80 و ساکارز است. ویال تک دوز برای انفوزیون داخل وریدی حاوی EDTA دی سدیم نمک دی هیدرات، ال هیستیدین، ال هیستیدین هیدروکلراید مونوهیدرات، ال متیونین، پلی سوربات 80 و ساکارز است.
شما میتوانید جهت مشاوره داروی اوستکینوماب از جمله موارد مصرف؛ اشکال دارویی؛ نحوه درمان با داروی اوستکینوماب؛ عوارض جانبی دارو؛ موارد احتیاطی و منع مصرف دارو؛ تداخلات دارویی؛ نحوه نگهداری از دارو با ما در ایوان مارکت در تماس باشید.
موارد مصرف اوستکینوماب
Ustekinumab برای چه مواردی استفاده می شود؟
Ustekinumab دارویی است که برای درمان موارد زیر استفاده می شود:
- پسوریازیس متوسط یا شدید (بیماران 6 سال و بالاتر)
- آرتریت پسوریاتیک (بیماران 18 سال و بالاتر)
- بیماری کرون فعال متوسط تا شدید (بیماران 18 سال و بالاتر)
- کولیت اولسراتیو فعال متوسط تا شدید (بیماران 18 سال و بالاتر)
برای پسوریازیس متوسط یا شدید تنها در صورتی این دارو برای شما تجویز می شود که پزشک معتقد باشد پسوریازیس شما با تزریق یا قرص (درمان سیستمیک) یا فتوتراپی (درمان با استفاده از اشعه ماوراء بنفش به تنهایی یا با قرص) بهبود می یابد.
مشخص نیست که آیا این دارو در کودکان کمتر از 6 سال بی خطر و موثر است یا خیر.
اوستکینوماب چگونه کار می کند؟
سیتوکینهای IL-12 و IL-23 موادی هستند که در التهاب و پاسخ ایمنی نقش دارند. وقتی یوستکینوماب به زیر واحد پروتئین p40 که IL-12 و IL-23 استفاده می کنند متصل می شود، التهاب را کاهش می دهد و به کنترل اختلالات خود ایمنی کمک می کند.
Ustekinumab یک آنتی بادی مونوکلونال IgG1қ انسانی است که با اختصاصی بودن به زیرواحد پروتئین p40 مورد استفاده توسط سیتوکینهای IL-12 و IL-23 متصل می شود.
نکات قبل از مصرف این دارو
اگر به اوستکینوماب یا هر یک از ترکیبات غیرفعال حساسیت دارید؛ همچنین اگر موارد زیر را تجربه نموده اید، نباید از استکینوماب استفاده کنید:
سل فعال (TB)
اگر در سال گذشته واکسن سل BCG دریافت کرده اید.
اگر تا به حال به سل مبتلا بوده اید، اگر فردی در خانواده شما مبتلا به سل است، یا اگر اخیراً به منطقه ای که سل شایع است سفر کرده اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
برای اطمینان از ایمن بودن اوستکینوماب، در صورت داشتن موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- علائم عفونت (تب، لرز، سرفه، دردهای عضلانی، زخمهای پوستی دردناک، اسهال، درد هنگام ادرار کردن، احساس خستگی بسیار).
- عفونت مزمن
- ضایعات پوستی جدید یا در حال تغییر
- واکسنهای آلرژی
- آلرژی به لاتکس
- فتوتراپی (نور درمانی)
- اگر اخیراً واکسنی دریافت کرده اید یا قرار است واکسنی دریافت کنید.
برخی از افرادی که از این دارو استفاده می کنند به سرطان پوست (غیر ملانوما) مبتلا شده اند. با این حال، معمولاً این افراد قبلاً ممکن است زمینه ابتلا به سرطان پوست داشته باشند. در مورد خطر و علائم پوستی که باید مراقب آن باشید با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است نیاز به معاینه منظم پوست داشته باشید.
نحوه مصرف اوستکینوماب
دوز و نحوه دریافت ustekinumab چگونه است؟
اگر مبتلا به پسوریازیس هستید، به شما ustekinumab به صورت تزریق زیر پوستی (تزریق زیر جلدی) داده می شود. هنگامی که اولین تزریق خود را انجام دادید، تزریق بعدی خود را پس از 4 هفته انجام خواهید داد و از آن به بعد هر 12 هفته یک بار تزریق خواهید کرد.
اگر به بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو مبتلا هستید، اولین دوز شما به آرامی به عنوان تزریق در ورید توسط پزشک یا پرستار شما تجویز می شود. دوزهای بعدی شما هر 8 هفته به صورت تزریق زیر پوستی (تزریق زیر جلدی) خواهد بود.
هنگامی که پزشک یا پرستار به شما نشان داد که چگونه این کار را انجام دهید، می توانید به خودتان تزریق کنید یا از یک مراقب بخواهید که تزریق شما را انجام دهد.
دوزی که ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی به شما می دهد بستگی به وزن شما دارد و اینکه آیا پسوریازیس، بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو دارید یا خیر.
نحوه تزریق اوستکینوماب
- Ustekinumab را زیر پوست (تزریق زیر جلدی) در قسمت بالایی بازوها، باسن، قسمت بالایی پاها (رانها) یا ناحیه معده (شکم) تزریق کنید.
- در ناحیه ای از پوست که حساس، کبود، قرمز یا سفت است، تزریق نکنید.
- هر بار که از ustekinumab استفاده می کنید از یک محل تزریق متفاوت استفاده کنید.
- اگر بیشتر از مقدار تجویز شده استکینوماب تزریق کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
- مطمئن شوید که تمام قرارهای بعدی برنامه ریزی شده خود را حفظ کنید.
عوارض جانبی
شایع ترین عوارض ustekinumab چیست؟
- سرفه همراه با مخاط، تنگی نفس، ناراحتی قفسه سینه
- عفونت
- تب، علائم شبیه آنفولانزا
- سردرد، خستگی
- خارش
- قرمزی در محل تزریق
- خارش یا ترشح واژن
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
- درد معده، حالت تهوع، استفراغ، اسهال.
عوارض جانبی شدید استکینوماب چیست؟
در صورت داشتن علائم واکنش آلرژیک به این دارو مانند کهیر؛ درد قفسه سینه، تنفس دشوار؛ احساس سبکی سر؛ تورم صورت، لبها، زبان یا گلو، کمک فوری پزشکی دریافت کنید.
عفونتهای جدی ممکن است در طول درمان با اوستکینوماب رخ دهد. در صورت داشتن علائم عفونت مانند تب، لرز، درد عضلانی، تنگی نفس، کاهش وزن، اسهال یا درد معده، سوزش هنگام ادرار، احساس خستگی بسیار، گرمی یا قرمزی پوست، زخمهای پوستی دردناک، یا سرفه خونی، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
همچنین اگر موارد زیر را دارید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- یک خال که اندازه یا رنگ آن تغییر کرده است.
- تورم، درد، گرما یا قرمزی در هر نقطه از بدن شما
- درد معده که ناگهانی و شدید است یا به آرامی ظاهر می شود، تغییر در عادات روده (اسهال یا یبوست)
- سرفه جدید یا بدتر، درد ناگهانی قفسه سینه، احساس تنگی نفس
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
- سردرد شدید، گیجی، تغییر در وضعیت ذهنی، مشکلات بینایی و/یا تشنج.
این لیست کاملی از عوارض جانبی نیست و ممکن است موارد دیگری نیز رخ دهد. برای مشاوره پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید.
هشدارها
اگر واکسن پیشگیری از سل BCG را ظرف 1 سال قبل از استفاده از اوستکینوماب، در حین استفاده، یا 1 سال پس از اتمام درمان، دریافت کرده اید، نباید از این دارو استفاده کنید. قبل از شروع درمان با این دارو، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای اطمینان از عدم ابتلا به سل انجام دهد.
هنگامی که تحت درمان با اوستکینوماب هستید، ممکن است احتمال ابتلا به عفونت یا تشدید عفونتی را که دارید، فزایش یابد. در صورت داشتن علائم عفونت مانند تب، لرز، درد عضلانی، تنگی نفس، کاهش وزن، اسهال یا درد معده، سوزش هنگام ادرار، احساس خستگی بسیار، گرمی یا قرمزی پوست، زخمهای پوستی دردناک، یا سرفه خونی فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. ،
Ustekinumab همچنین ممکن است باعث یک بیماری نادر اما جدی شود که بر مغز تأثیر می گذارد. اگر سردرد، گیجی، مشکلات بینایی یا تشنج دارید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید
همیشه با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات نمایش داده شده در این صفحه برای شرایط شخصی شما اعمال می شود.
سوالات متداول
اگر یک نوبت را فراموش کنم چه اتفاقی می افتد؟
در صورت فراموشی یک نوبت با پزشک خود تماس بگیرید تا راهنمایی شوید.
اگر بیش از حد مصرف کنم چه اتفاقی می افتد؟
به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید یا با اورژانس تماس بگیرید.
تداخلات دارویی اوستکینوماب چیست؟
سایر داروها ممکن است با اوستکینوماب تداخل داشته باشند، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف را شروع کرده یا متوقف می کنید به پزشک خود بگویید.
آیا می توانید در دوران بارداری یا شیردهی از اوستکینوماب استفاده کنید؟
مشخص نیست که آیا می تواند به جنین شما آسیب برساند یا خیر. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، باید با پزشک خود صحبت کنید تا تصمیم بگیرد که آیا اوستکینوماب را دریافت کنید یا خیر.
اگر شیر می دهید یا قصد شیر دادن دارید. تصور میشود که استکینوماب به مقدار کم وارد شیر مادر میشود. اگر از این دارو استفاده می کنید، باید با پزشک خود در مورد بهترین روش تغذیه کودک خود صحبت کنید.
نحوه نگهداری از داروی اوستکینوماب چگونه است؟
ویالهای Stelara و سرنگهای از پیش پر شده باید در دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد (36 تا 46 درجه فارنهایت) در یخچال نگهداری شوند. ویالهای Stelara را به صورت عمودی نگهداری کنید. محصول را تا زمان استفاده در کارتن اصلی برای محافظت در برابر نور نگهداری کنید. این دارو نباید تکان خورده و یخ بزند.