آمپول ویدازا (آزاسیتیدین) برای چیست و در درمان چه سرطان هایی موثر تر است؟
آمپول ویدازا در درمان بیماریهایی که ناشی از عدم تولید سلول سالم توسط مغز استخوان، ایجاد میشون مانند MDS، انواع عفونت، کم خونی و کبودی استفاده میشود. این دارو با بی اثر کردن کردن پروتئینی به نام دی ان ای متیل ترانسفراز کار می کند. با این کار ژن هایی فعال میشوند که مانع رشد و تقسیم سلولهای سرطانی می شوند. این دارو باعث کاهش تعداد سلولهای خونی غیر طبیعی میشود و به کنترل رشد سلولی کمک میکند.
اشکال دارویی ویدازا به چه صورت است؟
- پودر تزریق زیرپوستی با ویدازا 100 میلی گرم
- قرص ویدازا با دوزهای 200 و 300 میلیگرم
درمان و نحوه تزریق ویدازا (آزاسیتیدین)
دوز و نحوه مصرف داروی ویدازا متناسب با شرایط بیماری هر فرد و توسط پزشک معالج او تعیین میگردد. لذا پیش و پس از استفاده از این دارو، راهنمای مصرف دارو که دکتر داروساز به شما میدهد را مطالعه نمایید. در صورت وجود پرسش یا ابهام در نحوه مصرف ویدازا، با پزشک معالج یا دکتر داروساز مشورت کنید.
با توجه به اینکه ویدازا بر اساس وزن بیمار تجویز میشود، لذا تغییرات وزن را به پزشک معالج اطلاع دهید.
نحوه استفاده از این دارو به صورت تزریق زیرپوستی می باشد. مدت زمان تزریق در هفته، هر روز و سپس هر 4 هفته یک بار به صورت تزریق آهسته است
جهت بهرهمندی از حداکثر میزان اثربخشی داروی ویدازا، تزریق آن را طبق برنامهریزی و منظم انجام دهید.
عوارض جانبی دارو ویدازا در حین درمان:
هر دارو در کنار مزایا و ویژگی های مفیدش، ممکن است دارای عوارض جانبی نیز باشد؛ لذا پزشک شما با هدف بهبود بیماری فعلی شما این دارو را تجویز نموده و برای کسب نتیجه بهتر از آن، میبایست تحت نظر پزشک خود باشید و دارو را طبق دستورالعملی که به شما داده شده است، مصرف نمایید.
عوارض شایع داروی ویدازا که در صورت تداوم یا وخامت باید به پزشک معالج مراجعه نمایید:
- التهاب و قرمز شدن محل تزریق
- کاهش و یا از دست دادن اشتها
- تهوع و استفراغ
- زخم هان
- اسهال
- درد شکم و معده
- درد عضلانی
- درد مفاصل
- اختلال خواب
- خشکی پوست
- سردرد
- زخم در دهان
در صورت تداوم تهوع و استفراغ، ممکن است پزشک معالج برای شما داروی تسکین دهنده تجویز کند. مصرف وعدههای غذایی کم حجم و کاهش فعالیت جسمانی، میتواند موجب کاهش عوارض جانبی شایع گردد. جهت استعلام قیمت امپول ویدازا با کارشناسان ما در ایوان مارکت به صورت تلفنی؛ آنلاین و حضوری در ارتباط باشید. در صورت بروز عوارض جانبی جدی، فوراً مشکل ایجاد شده را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
عوارض جانبی جدی دارو ویدازا که احتمال آن وجود دارد:
- کبودی و خونریزی
- سوزن سوزن شدن یا بیحسی
- خستگی شدید
- اختلال ذهنی
- تغییرات خلقی
- استخوان درد
- عوارض پوستی
- بروز علائم نارسائی قلبی مانند دشواری در تنفس، خستگی شدید، افزایش وزن ناگهانی، ورم پا و مچ پا
- تغییرات ضربان قلب مانند افزایش یا کاهش سرعت و یا کوبنده بودن آن
ویدازا میتواند احتمال ابتلا به عفونت و یا تشدید عفونتهای دیگر را افزایش دهد. لذا در صورت بروز علائم عفونت مانند تب و لرز، سرفه و گلودرد، سریعاً پزشک معالج خود را مطلع نمایید.
ویدازا موجب به دلیل تخریب سلولهای سرطانی، ممکن است عوارضی را ایجاد کند؛ لذا با نوشیدن زیاد مایعات، میتوان از بروز عوارض جانبی، تا حدی پیشگیری کرد.
در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی، سریعاً با مراکز فوریت پزشکی تماس بگیرید.
عوارض جانبی بسیار حساس:
- درد قفسه سینه
- مشکلات بینایی
- ضعف در یک سمت بدن
- اختلال در صحبت کردن
- واکنشهای آلرژیک (حساسیت) مانند عوارض پوستی، خارش و تورم دهان و گلو، سرگیجه و تنگی نفس
عوارض جانبی ذکر شده، تمامی علائم و عوارضی که ممکن است در اثر مصرف داروی ویدازا ایجاد شود را شامل نمیشود. در صورت بروز هر گونه علامت جدید در اثر مصرف این دارو، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
موارد احتیاطی و منع مصرف دارو ویدازا
با توجه به وجود اجزای غیرفعال در هر دارو، لازم است که ابتلا به انواع آلرژیها و مصرف انواع داروهای شیمیایی و گیاهی (با نسخه و بدون نسخه) را به پزشک معالج یا دکتر داروساز اطلاع دهید. بدون اطلاع و دستور پزشک، مصرف داروهای خود را کم و زیاد یا قطع نکنید.
پیش از مصرف این دارو، سوابق پزشکی خود را مانند بیماریهای ریوی، عفونت، بیماریهای قلبی، بیماریهای کبدی و درمان سرطان مانند رادیوتراپی را به پزشک خود اطلاع دهید.
با توجه به تأثیر داروی ویدازا در کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن، میبایست پیش از جراحی توسط پزشک یا دندانپزشک، مصرف این دارو و سایر داروهای گیاهی و شیمیایی، با نسخه و بدون نسخه را به آنها اطلاع دهید.
با توجه به کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با انواع عفونتها در حین مصرف ویدازا، بیمار نباید در معرض هیچ گونه بیماری عفونی مانند سرخک، آبله مرغان، آنفولانزا و دیگر بیماریها و همچنین واکسنها بر پایه ویروس فعال مانند واکسن تنفسی آنفولانزا، قرار گیرد. در صورت اتفاق این امر و یا نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
با توجه به احتمال کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن در طی دوره مصرف داروی ویدازا، از کار با اشیای تیز و برنده مانند تیغ و ناخنگیر و انجام ورزشهای پربرخورد و پرتماس، به دلیل احتمال ایجاد صدماتی مانند بریدگی، کوفتگی یا هر نوع دیگری از آسیبدیدگی، اجتناب کنید.
به دلیل ایجاد سرگیجه در هنگام مصرف ویدازا، از نوشیدن الکل و مصرف ماریجوانا و انجام کار با ماشین آلاتی که نیاز به هوشیاری دارند، خودداری نمایید. همچنین مصرف الکل و ماریجوانان را به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
با توجه به مضر و آسیبزا بودن داروی ویدازا برای جنین، بارداری در حین مصرف این دارو، ممنوع بوده و در صورت باردار بودن پیش از مصرف این دارو و یا باردار شدن حین مصرف آن، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. لازم است افرادی که این دارو را مصرف میکنند، در حین و 3 ماه پس از قطع مصرف آن، مراقبتهای بهداشتی برای جلوگیری از بارداری را انجام دهند. در صورت وقوع بارداری در خود یا شریک جنسی خود، موضوع را فوراً با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
با توجه به اینکه هنوز ورود این دارو به شیر مادر، مشخص نشده است، لذا به دلیل خطرات این دارو برای نوزاد، در حین مصرف دارو و تا یک هفته پس از قطع مصرف داروی ویدازا، از شیردهی به نوزاد خودداری نمایید و پیش از شروع به شیردهی، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی Vidaza (Azacitidine)
تداخلات دارویی میتوانند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشند یا از میزان اثرگذاری دارو بکاهند و یا احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهند. لذا باید نام و نحوه مصرف تمامی داروهای خود را اعم از گیاهی و شیمیایی و با نسخه و بدون نسخه را به پزشک معالج یا دکتر داروساز اطلاع دهید. بدون اجازه پزشک، مصرف هیچ کدام از داروهای خود را قطع و یا کم و زیاد نکنید و دوزهای آنها را تغییر ندهید.
مصرف بیش از اندازه دارو Vidaza
مصرف بیش از اندازه داروی ویدازا میتواند موجب بروز غش و تنگی نفس شود. لذا در صورت بروز این علائم، سریعاً با مراکز فوریت پزشکی (اورژانس) تماس بگیرید.
با انجام منظم آزمایشهای پزشکی مانند بررسی عملکرد قلب، کلیه و آزمایش CBC، بیماری را خود را مورد ارزیابی قرار دهید و با این کار، سرعت بهبود را افزایش داده و احتمال بروز عوارض جانبی را کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالج خود، صحبت نمایید.
فراموش کردن مصرف دوز دارو
مصرف دقیق و برنامهریزی شده داروی ویدازا، بسیار مهم است. لذا در صورت فراموش کردن مصرف آن، سریعاً موضوع را به پزشک معالج یا دکتر داروساز اطلاع دهید و یک برنامه مصرف جدید، دریافت نمایید.
نحوه نگهداری چگونه است؟
داروی ویدازا فقط در مراکز درمانی مانند کلینیکها و بیمارستان قابل نگهداری است و امکان نگهداری آن در منزل وجود ندارد.