قرص استیوارگا چگونه در درمان سرطان موثر واقع می شود و موارد مصرف داروی stivarga (رگورافنیب) چیست؟
داروی استیوارگا (stivarga)، رشد سلولهای سرطانی را کاهش داده یا متوقف میکند و در درمان انواع سرطان مانند سرطان کبد، تومور استرومال دستگاه گوارش، سرطان کولون (روده بزرگ) و سرطان رکتوم (راست روده)، استفاده میشود.
stivarga (Regorafenib)
اشکال دارویی استیوارگا (رگورافنیب)
استیوارگا دارای مصرف خوراکی بوده و به شکل قرص stivarga 40 mg، عرضه میگردد.
درمان و نحوه مصرف با داروی استیوارگا
برای کسب اطلاعات بیشتر از داروی استیوارگا و آگاهی از نحوه مصرف آن در هر دوره، ضمن مطالعه برگه راهنمای دارو، با پزشک معالج خود یا دکتر داروساز نیز مشورت نمایید.
نحوه مصرف استیوارگا طبق دستور پزشک، به صورت دورههای 21 روزه است. بدین صورت که در روز یک عدد قرص 45 میلی گرمی به همراه غذای کم چرب میل میشود. سپس به مدت 7 روز، مصرف این دارو قطع شده و پس از پایان 7 روز، مجدداً برای 21 روز دیگر این دارو مصرف میشود. از جویدن، خرد و یا نصف کردن قرص بپرهیزید.
با توجه به اینکه نحوه مصرف دارو برای هر بیمار با توجه به شراط بیماریاش توسط پزشک معالج تعیین میگردد، لذا مصرف نامنظم یا افزایش و کاهش دوز مصرفی داروی استیوارگا، نه تنها روند بهبود را تسریع نمیکند، بلکه امکان بروز عوارض جانبی این دارو را بیشتر می نماید.برخی تحقیقات نشان داده که استفاده از ترکیب داروی (Pembrolizumab (Keytruda و stivarga 40 mg می تواند در درمان بیماران مبتلا به سرطان کارسینوم سلول های کبدی پیشرفته تاثیر گذار واقع شود.
نوشیدن میوه گریپ فروت و یا آب آن به همراه قرص stivarga (استیوارگا) به علت افزایش عوارض این دارو، ممنوع است. همچنین با توجه به جذب پوستی و تنفسی این دارو و امکان آسیب رساندن به جنین، زنانی که باردار هستند و یا تصمیم به بارداری دارند، نباید با این دارو و گرد ناشی از آن، تماس داشته و یا آن را مصرف نمایند.
عوارض جانبی رگورافنیب (استیوارگا)
هر دارو در کنار مزایا و ویژگیهای مفیدش، ممکن است دارای عوارض جانبی باشد؛ لذا پزشک شما با هدف بهبود بیماری فعلی شما این دارو را تجویز نموده و برای کسب نتیجه بهتر از آن، میبایست تحت نظر پزشک خود باشید و دارو را طبق دستورالعملی که به شما داده شده است، مصرف نمایید.
برخی از عوارضی که در طی مصرف داروی استیوارگا ممکن است ایجاد شوند و در صورت تداوم آنها باید باید فوراٌ به پزشک مراجعه کرد، شامل موارد زیر میباشند:
- درد و زخم دهان و گلو
- تغییر حس چشایی
- کاهش اشتها
- ریزش مو
- اسهال
- تغییر صدا
- کاهش وزن
- گرفتگی و اسپاسم عضلات
داروی استیوارگا میتواند باعث واکنشهای پوستی در ناحیه دست و پا (بیشتر در افراد آسیایی)، به نام سندروم دست و پا شود. و علائم آن شامل پوسته پوسته شدن، تورم، درد، قرمز شدن، تاول و سوزن سوزن شدن، است. در صورت بروز هر کدام از این علائم، فوراً مشکل خود را به پزشک معالج گزارش دهید.
بیماری سندروم دست و پا، ممکن است بر اثر گرما و فشار، بر روی دست و پا ایجاد شود. لذا برای جلوگیری از بروز این علائم، رعایت موارد زیر الزامی است:
- عدم استفاده از سولاریوم
- عدم قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب
- عدم قرار گرفتن طولانی مدت در معرض لامپهای آفتابی
- عدم قرار گرفتن زیاد در معرض گرما مانند شست و شوی زیاد با آب گرم و یا حمام آب گرم
-
stivarga (Regorafenib)
برای جلوگیری از بروز سندروم دست و پا، رعایت برخی نکات، کمک کننده و یا ضروری است. مانند:
- استفاد از کرم ضد آفتاب
- پوشیدن لباس مناسب در محیط باز و آفتابی
- عدم اعمال فشار و تکیه بر روی آرنج، زانو و پاها (عدم پیادهروی طولانی مدت)
- پوشیدن لباسهای گشاد و راحت
با توجه به میزان ظهور و بروز سندروم دست و پا، پزشک معالج، مصرف قرص استیوارگا را به تعویق انداخته و یا داروی دیگری را در کنار این دارو، برای شما تجویز میکند.
از دیگر عوارض داروی استیوارگا، افزایش میزان فشار خون در برخی از افراد است. به همین دلیل لازم است بیمار به صورت مداوم فشار خون خود را اندازهگیری کند و در صورت بالا بودن، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهد.
عوارض جانبی دیگر داروی استیوارگا، عوارض جدی نام دارند و در صورت بروز هر کدام از این علائم، میبایست پزشک معالج خود را سریعاً مطلع کنید.
عوارض جانبی جدی استیوارگا شامل:
- تشنگی شدید
- سرگیجه
- کاهش ادرار
- کند شدن بهبود زخمها
- عدم تعادل مواد معدنی مانند گُرگرفتگی، ضعف عضلانی، ضربان قلب نامنظم
- تغییرات خلق و خو (تغییرات روانی)
- بروز علائم عفونت مانند تب و لرز، گلودرد
- بروز علائم کم کاری تیروئید مانند خستگی شدید، حساسیت به سرما، افزایش وزن، کاهش ضربان قلب
- بروز علائم خونریزی مانند کبودی آسان بدن، خونریزیهای آسان، درد شدید معده و شکم، استفراغ خونی یا مانند قهوه، مدفوع سیاه و قیرمانند، خونریزی واژینال، ادرار صورتی و یا حاوی خون، سرفههای خونی
در صورت بروز عوارض بسیار جدی داروی استیوارگا، سریعاً موضوع را به پزشک معالج اطلاع دهید و یا با مراکز فوریت پزشکی (اورژانس) تماس حاصل نمایید.
عوارض جانبی بسیار جدی شامل:
- تشنج
- سردرد شدید
- گیجی
- تغییرات بینایی
- بروز علائم حمله قلبی مانند درد قفسه سینه، درد فک، درد بازوی چپ، تنگی نفس و تعریق غیرعادی
- بروز واکنشهای آلرژیک مانند عارضههای پوستی، خارش، تورم زبان، صورت و گلو، سرگیجه و دشواری در تنفس
داروی استیوارگا میتواند عارضه های پوستی خفیف نیز ایجاد کند؛ لذا برای تشخیص خطرناک بودن یا نبودن آنها، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
عوارض جانبی ذکر شده، تمامی علائم و عوارضی که ممکن است در اثر مصرف داروی استیوارگا ایجاد شود را شامل نمیشود. در صورت بروز هر گونه علامت جدید در اثر مصرف داروی استیوارگا، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
موارد احتیاطی و منع مصرف استیوارگا (رگورافنیب)
با توجه به وجود اجزای غیرفعال در هر دارو، لازم است که در صورت حساسیت به داروی استیوارگا و یا داشتن انواع دیگری از آلرژیها، پزشک معالج یا دکتر داروساز را مطلع نمایید.
پیش از مصرف این دارو، سوابق پزشکی خود را مانند فشار خون بالا، بیماریهای کبدی، بیماریهای قلبی (سابقه حمله قلبی، درد قفسه سینه)، سابقه جراحی، سابقه جراحتهای بزرگ، سابقه خونریزی معده و روده را به پزشک خود اطلاع دهید.
با توجه به تأثیر داروی استیوارگا در کاهش سرعت بهبودی زخم، میبایست پیش از جراحی توسط پزشک یا دندانپزشک، مصرف این دارو و سایر داروهای گیاهی و شیمیایی، با نسخه و بدون نسخه را به آنها اطلاع دهید. زیرا ممکن است لازم باشد به مدت 2 هفته قبل از جراحی، مصرف داروی استیوارگا را قطع نمایید. لذا تمامی دستورالعملهای در زمان قطع و مصرف مجدد این دارو، باید رعایت شوند.
انجام هر گونه واکسیناسیون و ایمنسازی در طی مصرف داروی استیوارگا ممنوع است. لذا از تماس با افرادی که واکسن حاوی ویروس ضعیف شده آنفولانزا (واکسن تنفسی آنفولانزا) را دریافت نمودهاند، خودداری نمایید. برای جلوگیری از شیوع عفونت، دستهای خود را بشویید.
با توجه به احتمال کاهش سرعت ترمیم زخمها در طی دوره مصرف داروی استیوارگا، در هنگام استفاد از اشیای تیز و برنده مانند تیغ و ناخنگیر و انجام ورزشهای پربرخورد و پرتماس، به دلیل احتمال ایجاد صدماتی مانند بریدگی، کوفتگی یا هر نوع دیگری از آسیبدیدگی، اجتناب کنید.
افراد مسن با مصرف داروی استیوارگا، بیشتر امکان دارد که دچار پرفشاری خون شوند.
با توجه به مضر و آسیبزا بودن داروی استیوارگا برای جنین، بارداری در حین مصرف این دارو، ممنوع بوده و در صورت باردار بودن پیش از مصرف این دارو و یا باردار شدن حین مصرف آن، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین لازم است افرادی که این دارو را مصرف میکنند، در حین و 2 ماه پس از مصرف آن، مراقبتهای بهداشتی برای جلوگیری از بارداری را انجام دهند.
با توجه به اینکه هنوز ورود این دارو به شیر مادر، مشخص نشده است، لذا به دلیل خطرات این دارو برای نوزاد، تا 2 هفته پس از قطع مصرف داروی استیوارگا، از شیردهی به نوزاد خودداری نمایید و پیش از شروع به شیردهی، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی میتوانند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشند یا از میزان اثرگذاری دارو بکاهند. لذا باید نام و نحوهی مصرف تمامی داروهای خود را اعم از گیاهی و شیمیایی و با نسخه و بدون نسخه را به پزشک معالج یا دکتر داروساز اطلاع دهید. بدون اجازه پزشک، مصرف هیچ کدام از داروهای خود را قطع و یا کم و زیاد نکنید و دوزهای آنها را تغییر ندهید.
داروهایی که ممکن است با داروی استیوارگا تداخل داشته باشند، شامل:
- ایرینوتکان
- داروهایی که ممکن است موجب خونریزی یا کبودی شوند مانند:
- کلوپیدوگرل (آنتی پلاکتها)
- ایبوپروفن (مسکنهای غیراستروئیدی)
- وارفارین (رقیقکنندههای خون)
با توجه به اینکه آسپرین جزء داروهای رقیقکننده خون است و احتمال خونریزی را افزایش میدهد، اما در صورت تجویز دوز کم آن توسط پزشک برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی (81 تا 225 میلی گرم در روز)، آن را به طور منظم مصرف نمایید و یا با پزشک معالج یا دکتر داروساز، مشورت نمایید.
سایر داروهایی که با استیوارگا تداخل دارند و بر دفع و عملکرد آن تأثیر دارد، عبارتند از:
- بوسپیرویر
- تلاپرویر
- تلیترومایسین
- نفازودون
- آزولهای ضد قارچ مانند کتوکونارول و ایتراکونازول
- آنتی بیوتیکهای ماکرولید مانند کلاریترومایسین
- ریفامایسینها مانند ریفابوتین و ریفامپین
- مهارکنندههای پروتئاز HIV مانند ریتوناویر و نلفیناویر
- فنی توئین (داروهای درمان تشنج)
- گل راعی
مصرف بیش از اندازه دارو استیوارگا
مصرف بیش از اندازه داروی استیوارگا میتواند موجب بروز غش و دشواری در تنفس شود. لذا در صورت بروز این علائم، سریعاً با مراکز فوریت پزشکی (اورژانس) تماس بگیرید.
از مصرف خودسرانه و تجویز این دارو برای دیگران، اجتناب نمایید.
با انجام منظم آزمایشهای پزشکی مانند آزمایش عملکرد کبد، میزان مواد معدنی در خون، اندازه فشار خون، آزمایش میزان پروتئین ادرار و شمارش سلولهای خونی، بیماری را خود را مورد ارزیابی قرار دهید و با این کار، سرعت بهبود را افزایش داده و احتمال بروز عوارض جانبی را کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالج خود، صحبت نمایید.
فراموش کردن مصرف دوز دارو
در صورت فراموش کردن مصرف دارو و با توجه با اینکه این دارو یک بار در روز مصرف میشود، اگر در همان روز به یاد آوردید که قرص را سر ساعت مشخص مصرف نکردهاید، همان موقع آن را مصرف نمایید. اگر در روز بعد این موضوع را به یاد آوردید، از مصرف آن خودداری کنید. همچنین برای جبران دوز فراموش شده، از دو برابر کردن مصرف آن، خودداری نمایید.
نحوه نگهداری از داروی استیوارگا
قرص استیوارگا را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت و در ظرف شیشه های دارو (دارای جاذب رطوبت)، نگهداری کنید. دارو را در حمام و دستشویی و سایر محیط های مرطوب قرار ندهید. 7 هفته پس از باز نمودن ظرف دارو، آن را دور بیاندازید. از ریختن داروها در چاه فاضلاب، توالت و سینک خودداری نمایید مگر اینکه در دستورالعمل انهدام دارو، انجام این کار، گفته شده باشد.