اختلال نعوظ در مردان چیست ؟ روش های درمان آن| ایوان مارکت
راههای درمان اختلال نعوظ در مردان
اختلال نعوظ در مردان (ناتوانی جنسی)؛ به معنای ناتوانی در ایجاد و حفظ نعوظ است. این مسئله میتواند مشکلی جدی در زندگی جنسی و رابطه بیمار ایجاد کند. با این حال، اختلال نعوظ گاهبهگاه و گذرا، همیشه به معنای ابتلا به بیماری یا یک مشکل جدی نیست. اگر این مسئله دائمی باشد باید نگران شوید. گاهی ناتوانی در نعوظ یا حفظ آن، میتواند نشانهای از یک بیماری زمینهای جدی باشد که نیاز به درمان دارد. همچنین این اختلال خود یک ریسک فاکتور برای بیماریهای قلبی است.
توجه داشته باشید، با این که ممکن است صحبتکردن درباره این موضوع بسیار خجالتآور باشد، اما همانطور که گفتیم، اختلال نعوظ میتواند نتیجه یک بیماری زمینهای جدی باشد، به همین دلیل نباید این مشکل را پشتگوش بیندازید. در بسیاری از موارد درمان همین بیماری زمینهای برای درمان اختلال نعوظ کافی است. در ادامه با علل و علائم اختلال نعوظ بیشتر آشنا میشویم.
اختلال نعوظ در مردان چیست؟
اختلال نعوظ یا ناتوانی جنسی (ED)، به معنای ناتوانی در ایجاد و حفظ نعوظ به میزانی است که برای رابطه جنسی موردنیاز است. نعوظ در اثر افزایش جریان خون آلت تناسلی و پرشدن دو حفره غاری شکل در آن ایجاد میشود. از بیماریهای زمینهای تا استرس، افسردگی و مشکلات رابطه، همه میتوانند عامل اختلال نعوظ در مردان باشند. در تمام این موارد، مشکل در اختلال در مرحلهای از فرایندهایی است که برای ایجاد نعوظ الزامی است.
علل اختلال نعوظ در مردان چیست
برانگیختگی جنسی در مردان فرایند پیچیدهای است که مغز، هورمونهای مختلف، احساسات، اعصاب، ماهیچهها و عروق خونی در شکلگیری آن نقش دارند. نعوظ یا ارکشن، به معنای سفت شدن و ورود خون به عروق آلت تناسلی است. حالت نعوظ مرحله مهمی در فرایند برانگیختگی جنسی است. اختلال نعوظ میتواند ناشی از مشکل در هر یک از عوامل ایجاد نعوظ باشد.
گاهی اوقات ترکیبی از مسائل جسمی و روانی باعث اختلال نعوظ میشود. به عنوان مثال، یک وضعیت فیزیکی جزئی که پاسخ جنسی شما را کند میکند، ممکن است باعث ایجاد اضطراب در مورد حفظ نعوظ شود. اضطراب ناشی از آن میتواند منجر به اختلال نعوظ یا بدتر شدن آن شود.
از علل شایع اختلال نعوظ در مردان میتوان موارد زیر را نام برد:
- بیماریهای سیستم قلبی و عروقی: خونرسانی به آلت تناسلی ممکن است در نتیجه بیماریهای عروقی مانند تصلب شرایین (سخت شدن شریانها) که باعث مسدود شدن و تنگی عروق میشود، ایجاد شود.
- اختلالات عصبی (مانند: مولتیپل اسکلروزیس یا MS): اعصابی که تکانههای عصبی را به آلت تناسلی میفرستند، ممکن است در اثر عوارض ناشی از بیماریهای مختلف آسیب ببینند. آسیب به این اعصاب باعث اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی میشود. دیابت و سکته مغزی از این دسته بیماریها هستند.
- علل روانشناسی: از دلایل روانشناسی که میتواند باعث اختلال نعوظ شود، میتوان به استرس، افسردگی، عدم ایجاد تحریک جنسی در مغز و اضطراب عملکرد را نام برد.
- وارد شدن تروما و آسیب: آسیب و وارد شدن تروما به آلت تناسلی و پرینه، میتواند باعث اختلال نعوظ شود.
بیماریهای مزمن، برخی داروها و وضعیتی به نام بیماری پیرونی نیز میتوانند باعث اختلال نعوظ شود. جراحیهایی که برای درمان سرطان پروستات، مثانه و روده بزرگ انجام میشود، هم ممکن است باعث اختلال نعوظ در مردان شود.
از دیگر دلایل شایع اختلال نعوظ در مردان، میتوان موارد زیر را نام برد:
- کلسترول بالا
- چاقی
- سطوح پایین تستوسترون یا سایر اختلالات هورمونی
- اختلالات خواب
- استفاده مواد مخدر
- مصرف بیش از حد الکل
- استفاده از محصولات تنباکو
- بیماری پارکینسون
- بیماری کلیوی
- افزایش سن
در برخی موارد، ممکن است چند عامل مختلف باهم در ایجاد اختلال نعوظ در بیمار نقش داشته باشند.
ریسک فاکتورهای اختلال نعوظ در مردان
با بالا رفتن سن، به نعوظ رسیدن سختتر شده و مدتزمان آن هم کمتر میشود. از دیگر عوامل خطر و ریسک فاکتورهای اختلال نعوظ در مردان، میتوان موارد زیر را نام برد:
- ابتلا به برخی بیماریها، مانند دیابت و بیماریهای سیستم قلبی و عروقی
- مصرف دخانیات، به علت محدودکردن جریان خون در شریانها، میتواند در زمان طولانی، باعث بیماریهای مزمنی شود که منجر به اختلال نعوظ میشود.
- اضافه وزن، به خصوص اضافه وزن بسیار شدید و چاقی
- درمان برخی بیماریها، مانند جراحی پروستات که برای درمان سرطان پروستات یا بزرگ شدگی پروستات انجام میشود، یا پرتودرمانی برای درمان سرطان
- وارد شدن ضربه، آسیب و صدمات، به ویژه اگر به اعصاب یا شریانهایی که نعوظ را کنترل میکنند، آسیب برساند.
- داروها، از جمله داروهای ضدافسردگی، آنتیهیستامینها و داروهایی که برای درمان فشارخون بالا یا درمان بیماریهای پروستات تجویز میشوند.
- مشکلات و بیماریهای روانی، مانند استرس، اضطراب یا افسردگی
- مصرف مواد مخدر و الکل، بهخصوص اگر مصرفکننده طولانیمدت مواد مخدر یا مصرفکننده شدید الکل باشید.
تشخیص اختلال نعوظ
مهمترین گام در درمان و تشخیص اختلال نعوظ در مردان، شناسایی صحیح عامل و یا عوامل زمینهای ایجادکننده آن است، به همین دلیل ممکن است لازم باشد تا چندین آزمایش مختلف را برای شناسایی عامل ایجاد آن انجام دهید.
پیش از این مرحله، پزشک شرححال کاملی از وضعیت سلامتی و زندگی جنسی شما میگیرد و به دقت شما را معاینه میکند. برخی از سؤالات، ممکن است بسیار شخصی به نظر برسند، اما پاسخ صادقانه به آنها برای رسیدن به تشخیص و درمان مناسب لازم است. پس از این مرحله، پزشک سراغ آزمایشها میرود:
- آزمایش کامل خون (CBC): در CBC میتوان اطلاعات ارزشمندی درباره تعداد ردههای سلولی در خون بدست آورد. در CBC میتوان کمخونی را تشخیص داد؛ خستگی ناشی از کمخونی، خود میتواند یکی از علل اختلال نعوظ در مردان باشد.
- آزمایشهای عملکرد کبد و کلیهها: برخی از بیماریهای کبدی و کلیوی میتوانند باعث اختلال نعوظ شوند. در این دسته از آزمایشها، میتوان سلامت و عملکرد کلیهها و کبد را بررسی کرد.
- پروفایل لیپید: این آزمایش، سطح لیپیدها (چربیها) مانند کلسترول خون را اندازهگیری میکند. سطوح بالا چربیها، ممکن است نشاندهنده آترواسکلروز (سخت شدن شریانها) باشد که میتواند بر گردش خون در آلت تناسلی تأثیر بگذارد.
- تست عملکرد تیروئید: یکی از نقشهای تیروئید، تأثیر آن در ترشح هورمونهای جنسی است. اختلال در تیروئید میتواند باعث اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی شود.
- سطح هورمونهای جنسی: سنجش میزان تستوسترون و پرولاکتین خون، به تشخیص اختلالات هورمونی کمک میکند.
- سونوگرافی داپلر: این روش شاید بهترین آزمایش برای ارزیابی اختلال نعوظ باشد. در سونوگرافی، از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر از بافتهای بدن استفاده میشود. سونوگرافی داپلر، میتواند به ارزیابی جریان خون آلت تناسلی، وجود اسکار، تصلب شرایین و یا نشانههای نشت وریدی کمک کند.
درمان ناتوانی جنسی در مردان
همانطور که گفتیم درمان اختلال نعوظ به علت زمینهای آن بستگی دارد. در مرحله اول، ممکن است پزشک یک دوره داروهایی مانند ویاگرا را تجویز کند. اگر پس از مصرف این داروها مشکل شما برطرف نشد، پزشک شما را به یک متخصص اورولوژی ارجاع میدهد. اگر پزشک تشخیص دهد که علت اختلال نعوظ مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی است، شما را به یک روانپزشک ارجاع میدهد. روشهای مختلفی برای درمان اختلال نعوظ وجود دارد که در ادامه آنها را توضیح میدهیم. دقت کنید هرکدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند. پزشک بهترین روش درمانی را بر اساس شرایط و علت زمینهای اختلال نعوظ، انتخاب میکند.
درمانهای غیر جراحی اختلال نعوظ
از راههای زیر میتوان نسبت به درمان این مسئله اقدام کرد:
آموزش و ارتباط صحیح
آموزش در مورد رابطه جنسی، رفتارهای جنسی و پاسخهای جنسی ممکن است به مرد کمک کند تا بر اضطراب خود در مورد اختلال عملکرد جنسی غلبه کند. صحبت صادقانه با شریک زندگی خود، در مورد نیازها و نگرانیهایی که دارید، ممکن است به غلبه بر بسیاری از مشکلات کمک کند.
داروها
داروهایی مانند سیلدنافیل (ویاگرا)، واردنافیل، یا تادالافیل، ممکن است با افزایش جریان خون در آلت تناسلی به بهبود عملکرد جنسی در مردان کمک کنند. این داروها باعث آزادسازی NO و افزایش قطر عروق خونی میشوند، در نتیجه خون بیشتری در عروق آلت تناسلی جمع میشود. مردانی که از داروهای حاوی نیترات مانند نیتروگلیسیرین استفاده میکنند، نباید این داروها را مصرف کنند. ترکیب نیتراتها و این داروها، میتواند باعث افت شدید فشارخون شود. شایعترین عوارض جانبی این داروها سوءهاضمه، احتقان بینی، گرگرفتگی، سردرد و اختلال بینایی موقت است. قبل از مصرف هرگونه دارویی برای اختلال نعوظ، از جمله مکملهای بدون نسخه و داروهای گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید.
وسایل کمکی
حلقههای نعوظ و دستگاههای وکیوم، میتوانند به درمان اختلال نعوظ در برخی از مردان کمک کند. اساس این درمانها، بر کشیدن و گیر انداختن خون در آلت تناسلی است. دستگاه وکیوم، یک پمپ توخالی است که روی آلت قرار گرفته و با مکش هوا، خون را به درون آلت تناسلی میکشد.
ورزش
مطالعات اخیر نشان دادهاند که ورزش، بهویژه فعالیت هوازی متوسط تا شدید، میتوانند اختلال نعوظ را بهبود ببخشند. حتی ورزش منظم و کمفشار ممکن است خطر ابتلا به اختلال نعوظ را کاهش دهد. در رابطه با یک برنامه ورزشی مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
تزریق به آلت تناسلی
این روش درمانی میتواند به درمان اختلال نعوظ ناشی از علل عصبی، عروقی و روانی کمک کند. در این روش به فرد نحوه تزریق دارو به آلت تناسلی آموزش داده میشود. بیمار با استفاده از یک سوزن و سرنگ کوچک، مقدار کمی دارو را به کنار آلت تناسلی خود تزریق میکند. این دارو رگهای خونی را شل میکند و اجازه میدهد تا خون در آلت تناسلی جمع شود. پروستاگلاندین E۱، رایجترین داروی تزریقی برای درمان اختلال نعوظ است. شایعترین عارضه جانبی این داروها، درد و اسکار آلت تناسلی (فیبروز) است. در موارد بسیار نادر، بیماران مبتلا به بیماریهای مغزی و عروقی، یا بیماریهای قلبی عروقی شدید، ممکن است نتوانند سرگیجه و فشارخون بالا را که گهگاه در اثر تزریق این داروها ایجاد میشود، تحمل کنند. نعوظ دردناکی که بیش از دو تا سه ساعت طول بکشد پریاپیسم نامیده میشود و ممکن است با تزریق پروستاگلاندین E۱ رخ دهد. احتمال بروز این عوارض را میتوان با دوز مناسب و با پیروی صحیح از دستورالعملهای درمانی کاهش داد.
سکستراپی و رواندرمانی
گاهی علت اختلال نعوظ علل روانی است. درمان با یک مشاور آموزشدیده میتواند به فرد کمک کند تا احساس اضطراب، ترس یا گناه را که ممکن است بر اختلال عملکرد جنسی تأثیر بگذارد، برطرف کند.
هورمون درمانی
سطوح پایین هورمونها میتواند باعث اختلال نعوظ شود. در این موارد جایگزینی هورمونها به درمان اختلال نعوظ کمک میکند.
درمانهای جراحی اختلال نعوظ
- پروتزهای آلت تناسلی: پروتزهای بادی آلت تناسلی، میتوانند به بیمار کمک کنند تا هر زمان که میخواهد به نعوظ برسد. این پروتزها با استفاده از پمپی که کاشته میشود، باد میشوند. عمل جراحی از طریق یک یا دو برش کوچک انجام میشود که عموماً به خوبی پنهان هستند. عوارض بعد از جراحی شایع نیست، اما در درجه اول شامل عفونت و خرابی دستگاه مکانیکی است.
تغییر سبک زندگی، با ترک سیگار، کاهش وزن و ترک اعتیاد به مواد مخدر و الکل هم در درمان اختلال نعوظ مؤثر است. اگر به علت مشکلات کاری یا تحصیلی احساس استرس و اضطراب دارید، با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنید؛ کاهش استرس میتواند تا حد زیادی به درمان اختلال نعوظ کمک کند.
برای درمان اختلال نعوظ به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان اختلال نعوظ باید به پزشک اورولوژیست مراجعه کرد. در صورت نیاز، اورولوژیست شما را به یک روانشناس معرفی میکند.
عوارض اختلال نعوظ در مردان
اختلال نعوظ میتواند کاملاً زندگی جنسی فرد را مختل کرده و بسیار آزاردهنده باشد. از عوارض اختلال نعوظ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نارضایتی از زدگی جنسی
- استرس و اضطراب
- خجالت و عزتنفس پایین
- مشکلات در رابطه با همسر
- نازایی و ناتوانی در باروری
جمعبندی
اختلال نعوظ در مردان یا ناتوانی جنسی، یک مشکل شایع است که تعداد زیادی از مردان را در دورهای از زندگی درگیر خود میکند. علل عروقی، عصبی و روانی مختلفی در ایجاد اختلال نعوظ نقش دارند. این اختلال میتواند زندگی جنسی بیمار را کاملاً تحتتأثیر خود قرار دهد. مهمترین گام در درمان اختلال نعوظ، شناخت همین عوامل زمینهای است. درمان اختلال نعوظ به روشهای جراحی و غیر جراحی امکانپذیر است. داروها، استفاده از دستگاههای کمکی و مشاوره و رواندرمانی، در مواردی که علت اختلال نعوظ مسائل عاطفی و روانی باشد، از درمانهای غیر جراحی اختلال نعوظ است. اساس درمان جراحی اختلال نعوظ در مردان، کاشتن پروتزهایی است که به بیمار در ایجاد و حفظ نعوظ کمک میکنند.